Dieta proteinowa dostarcza dużej ilości kalorii z białka, natomiast inne źródła, takie, jak węglowodany i tłuszcze, są w niej ograniczane.

Dieta proteinowa - przepisy
Podstawowymi produktami stosowanymi w diecie białkowej są:
- Nabiał – najlepiej odtłuszczony, zawierający poniżej 2 gramów tłuszczu. Dozwolone są produkty słodzone aspartamem, z dodatkiem chemicznych aromatów, jednak ze względu na zdrowie, raczej lepiej jest ich unikać.
- Jajka – dostarczające bardzo wartościowego białka, które łatwo się wchłania. Nie bój się cholesterolu – obecnie większość naukowców uważa, że cholina, którą zawierają jajka, obniża jego poziom.
- Chude mięso – polędwica wieprzowa, pierś z kurczaka bez skóry, wołowina i ryby.
- Warzywa o niskiej zawartości węglowodanów - szpinak, brokuły, kalafior itp..
Jeśli chcesz przejść na dietę proteinową, bardzo dobrym rozwiązaniem jest zakup patelni teflonowej albo grillowej. Ich zaletą jest to, że pozwalają na smażenie mięsa bez użycia tłuszczu.
Twórcy większości diet białkowych polecają stosowanie białka w naturalnej formie. Oczyszczone białko serwatkowe czy kazeina, wchłaniają się znacznie szybciej i nie dają tak dużo pozytywnych efektów dla organizmu.
Dieta proteinowa - efekty
Zastanawiasz się, dlaczego dieta proteinowa jest stosowana wśród tak wielu osób, mimo tego, że jest droga i według niektórych specjalistów, może być szkodliwa? Odpowiedź jest prosta – dieta proteinowa daje bardzo szybkie efekty. Zaraz po zastosowaniu diety proteinowej można schudnąć kilka kilogramów, a jeśli umiejętnie połączymy ją z innymi składnikami pokarmowymi, uda się nam utrzymać prawidłową masę ciała.
Oprócz tego, że dieta białkowa odchudza, jest to sposób na poprawienie wyników na siłowni i zbudowanie większej masy mięśniowej. Ilość przyjmowanego białka dopasowujemy wtedy do zapotrzebowania energetycznego organizmu.