Diety proteinowe są często uznawane za zakwaszające organizm, obciążające nerki i prowadzące do powstania efektu jojo.
Dieta proteinowa – za i przeciw
Należy jednak przyznać, że diety tego typu mają jeden duży plus – można na nich bardzo szybko schudnąć bez uczucia głodu. Eliminują one węglowodany i tłuszcze, pozostawiając samo białko.
Podstawowe produkty stosowane w dietach białkowych
- Mięso bez tłuszczu
- Owoce morza
- Warzywa strączkowe (w ograniczonych ilościach)
- Soja
- Chudy nabiał
-
Jajka
-
Orzechy (w niewielkich ilościach, z uwagi na dużą zawartość tłuszczu)
Są różne modyfikacje diet białkowych, które wynikają z tego, że człowiek nie może zbyt długo odżywiać się samymi aminokwasami. W zależności od tego, na jaką dietę się zdecydujesz, białka uzupełniasz:
- Owocami i warzywami
- Pieczywem pełnoziarnistym, kaszami, makaronami z ciemnej mąki
- Mlekiem i jogurtem
- Innymi produktami
W diecie muszą się znaleźć także zdrowe tłuszcze, takie, jak:
- Oliwa z oliwek
- Olej lniany
- Tłuste ryby
Niektóre diety białkowe eliminują także te składniki, przez zaburzone jest wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. O ile taki stan nie trwa zbyt długo, nie będzie stanowił problemu, natomiast przy długim stosowaniu diety bez tłuszczu, może dojść do problemów skórnych i trawiennych.
Największym minusem diety białkowej jest to, że obciąża ona nerki, dlatego w jej trakcie należy jak najwięcej pić. U osoby zdrowej nie będzie to stanowiło problemu, natomiast jeśli masz problemy z nerkami, przed zastosowaniem diety, skonsultuj się z lekarzem.
W niektórych dietach tego typu zaleca się jedzenie niewielkiej ilości węglowodanów, co będzie przyśpieszało spalanie tłuszczu, w innych są one niedozwolone.
Dlaczego dieta białkowa odchudza bez uczucia głodu?
Odpowiedź na to pytanie jest prosta – zwykle czujemy głód po zjedzeniu węglowodanów, które odkładają się w formie tkanki tłuszczowej. Jeśli unikasz jedzenia węglowodanów i zastępujesz je białkiem, poziom glukozy jest stały i nie dochodzi do wahań poziomu insuliny. Jedzenie samego białka prowadzi do stanu ketozy, w którym organizm czerpie energię nie z glukozy, a z ciał ketonowych.
Dodatkowo, samo trawienie białka jest dla organizmu obciążającym procesem - do strawienia i przyswojenia białka, organizm musi zużyć znacznie więcej kalorii niż w przypadku tłuszczu czy węglowodanów.
Minusem diet proteinowych jest paradoksalnie to, że prowadzą one do bardzo szybkiej utraty wagi, co po powrocie do zwykłej diety, wywoła efekt jojo. Po zrzuceniu odpowiedniej ilości kilogramów, powinieneś stopniowo zmieniać sposób odżywiania.
Przykładowo - w diecie Dukana stopniowo zwiększa się ilość warzyw i tłuszczu, dzięki czemu można utrzymać niską masę ciała.
Najpopularniejsze diety białkowe
Najpopularniejszą dietą białkową jest dieta Dukana - w pierwszej fazie tej diety, dozwolone jest wyłącznie jedzenie białka i ograniczenie pozostałych składników pokarmowych.
Dużą ilość białek przyjmuje się w diecie South Beach, której pierwszy etap, bardzo przypomina ten w diecie Dukana. Różnice pojawiają się w kolejnych dwóch fazach diety.
Pozostałe diety białkowe są wariacjami na temat tych dwóch diet. Naszym zdaniem, najskuteczniejsze są diety białkowe, które łączą ze sobą warzywa o niskim indeksie glikemicznym, pieczywo pełnoziarniste, makarony z ciemnej mąki i kasze, a także białko.
Przed zastosowaniem diety białkowej warto porozmawiać z lekarzem lub dietetykiem, którzy stwierdzą, czy jest ona odpowiednia dla Ciebie. Mimo kontrowersji towarzyszącym takim dietom, warto się im przyjrzeć na przykład wtedy, gdy cierpisz na dużą otyłość i musisz schudnąć za wszelką cenę.
Po przejściu najtrudniejszych, pierwszych dni, musisz znaleźć sposób na powrócenie do poprzedniego modelu odżywiania, bez narażania się na efekt jojo. Niektóre diety proteinowe nigdy się nie kończą i już do końca życia należy przynajmniej w jednym dniu w tygodniu jeść tylko białko.