Awokado to wyjątkowo cenny owoc, który dostarcza organizmowi witamin, minerałów i zdrowych tłuszczy.
Dlaczego sportowcy powinni jeść awokado?
Oto najważniejsze korzyści, dla których warto jeść awokado.
- Duża zawartość witamin i minerałów - jeden owoc zawiera mnóstwo witaminy K i A, a także potasu i magnezu. Dzięki temu uzupełnisz niedobory, które mogą pojawić się z powodu intensywnego treningu. Jego dużą zaletą jest to, że dostarcza dużej ilości potasu.
- Awokado obniża poziom złego cholesterolu - to szczególnie ważne dla osób, które zaczęły ćwiczenia po długim okresie bezczynności i mogą mieć wysoki cholesterol. Ten owoc zawiera najbardziej wartościowy kwas tłuszczowy, którym jest kwas oleinowy. Możesz go znaleźć także w oliwie z oliwek.
- Dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają między innymi na zdrowie stawów. Awokado ma działanie przeciwzapalne. Problemy ze stawami pojawiają się u sportowców uprawiających różne dyscypliny sportu.
- Jest skoncentrowanym źródłem energii, z której organizm korzysta przez długi czas. Jeśli przed długim treningiem zjesz guacamole, nie będziesz odczuwał zmęczenia, a Twoje mięśnie otrzymają wsparcie. Jedno awokado ma około 160 kalorii, z czego większość pochodzi ze zdrowych tłuszczu. Ma także sporo węglowodanów złożonych.
- Zawiera dużo błonnika, który poprawia funkcjonowanie jelit i usuwa z organizmu cholesterol. Wielu sportowców cierpi na problemy trawienne z powodu przyjmowania dużej ilości odżywek. Dzięki jedzeniu awokado możesz je wyeliminować.
- Awokado zwiększa przyswajalność składników odżywczych z innych źródeł. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, antyoksydanty i karotenoidy nie wchłaniają się wtedy, gdy nie zjadasz tłuszczu. Dodaj awokado do sałatki lub polej ją olejem z awokado, dzięki czemu wchłanialność składników odżywczych znacznie wzrośnie.