Dziwi mnie podejście mówiące o tym, że podstawą piramidy żywnościowej powinny być węglowodany.
Węglowodany a dieta
Udowodniono, że jedzenie produktów skrobiowych ma bezpośredni wpływ na otyłość, natomiast nikomu nie udało się wykazać, że są one niezbędne w diecie. Wyjątkiem jest dieta sportowców, ponieważ węglowodany dostarczają energii niezbędnej podczas długotrwałego wysiłku.
Co się dzieje, gdy przestajemy jeść węglowodany?
Dieta człowieka pierwotnego była uboga w węglowodany – jej podstawę stanowiło białko i tłuszcze. Dzięki temu, że człowiek nauczył się rozpalać ogień i opiekać nad nim mięso, ludzkość się rozwinęła. Węglowodany były dostępne wtedy tylko pod jedną postacią - owoców, dostępnych tylko w bardzo krótkich okresach roku. Ludzkość nie przystosowała się do całkowitej zmiany diety - dziś węglowodany są dostępne przez cały czas, a co gorsza, stanowią podstawę naszej diety.
Jedzenie węglowodanów jest swoistym błędnym kołem
Gdy zjesz bułkę, bardzo szybko jest ona zamieniana na glukozę i wchłania się do krwi. Z tego powodu wydziela się insulina, która musi obniżyć poziom glukozy (który jest szkodliwy dla organizmu).
Gdy poziom glukozy znów spada, ponownie odczuwamy silny głód i mamy ochotę na następną przekąskę. Co więcej, możemy zjeść bardzo dużo węglowodanów i nie będziemy się czuli nasyceni. Im wyższy indeks glikemiczny produktu, tym gorzej, bo dochodzi do wahań poziomu cukru we krwi.
Na pewno zauważyłeś, że panowie, którzy piją zbyt dużo piwa (produkt o najwyższym indeksie glikemicznym), mają zawsze duży brzuch.
Zupełnie inaczej jest wtedy, gdy węglowodany nie stanowią podstawy diety, bo wtedy nie dochodzi do wahania poziomu glukozy we krwi. Według Jana Kwaśniewskiego, ludzie, którzy unikają jedzenia węglowodanów, są znacznie szczuplejsi i zdrowsi.
Moim zdaniem, węglowodany powinny być dostarczane w diecie w formie warzyw i rozsądnej ilości owoców, dzięki czemu nie będziemy narażali organizmu na niezdrowe wahania cukru.
Czy dieta zawierająca węglowodany jest szkodliwa
Nie można tego stwierdzić z całą stanowczością - węglowodany je większość ludzkości, a jedynie niewielka część osób cierpi na choroby cywilizacyjne związane z ich jedzeniem. Duże znaczenie ma tutaj ilość przyjmowanych węglowodanów i osobista tolerancja. Naszym zdaniem, warto zwrócić uwagę na to, by zachowywać zrównoważoną dietę i jak najwięcej się ruszać, bo dzięki temu unikniemy problemów z poziomem glukozy. Zamiast jasnego pieczywa i makaronu, wybieraj produkty pełnoziarniste, które wchłaniają się przez dłuższy czas. Rezygnując z pustych kalorii w postaci białego cukru i słodyczy, wpłyniesz korzystnie na swoje zdrowie.
~Kamila, (IP: *.*.143.200)
Generalnie dzisiaj wcale nie jest tak trudno schudnąć, jeśli tylko jest ktoś w stanie trzymać się kilku stosunkowo prostych zasad. Sama miałam problem z nadwagą, ale dzięki temu, że korzystam z Wygodnej Diety i ich cateringu, schudłam przez ostatnie miesiące koło 10 kg przy dość niewielkim wysiłku.
~Trener personalny Albert WaWa, (IP: *.*.205.252)
Każdy model żywienia powinien być ustalany indywidualnie. Co do samych węglowodanów to niestety w naszych czasach spożywamy ich przesadnie dużo, co też warunkuje duże stężenia insuliny. Jeśli ktoś potrzebuje pomocy to zapraszam do współpracy. Pozdrawiam trener / dietetyk Albert Kośmider http://www.albertkosmider.pl