1 – Woda
Badania przeprowadzone w Tokio pokazały, że kobiety jedzące więcej pokarmu bogatego w wodę, mają niższy indeks BMI niż te, które go unikają. Badacze twierdzą, że woda wypełnia układ pokarmowy i daje uczucie pełności.
Picie wody jest bardzo ważne na takich dietach, jak na przykład dieta Dukana, w których dochodzi do zwiększenia ilości metabolitów (takich, jak kwas moczowy) we krwi. Dzięki piciu większej ilości wody, można przyśpieszyć ich usuwanie.
Woda ma jeszcze jedno działanie – jeśli spożywamy ją podczas posiłku, spowalniamy jego trawienie i przyśpieszamy moment pojawienia się uczucia sytości. Najlepszym rozwiązaniem jest woda niegazowana.
2 – Brokuły
To bardzo dobre źródło błonnika i wapnia. Brokuły najlepiej przyrządzać na parze, bo nie tracą wtedy cennych witamin. Dają uczucie sytości, nie dostarczając zbyt wielu kalorii (w 100 gramach jest 27 kcal), zawierają także sporo odchudzającego białka i błonnika.
Brokuły zawierają także sulforafan, substancję, która usuwa wolne rodniki z organizmu i poprawia rozwój komórek nerwowych.
3 – Kapusta
W Polsce raczej się jej nie docenia, a zawiera mnóstwo antyoksydantów, takich, jak witamina C. Kapusta może być przyrządzana na różne sposoby, takie, jak smażenie lub gotowanie.
O działaniu odchudzającym kapusty przekonały się między innymi osoby, które stosują dietę Kwaśniewskiego – głównym składnikiem w tej diecie jest zupa kapuściana. Stworzono nawet specjalne tabletki z wyciągiem z kapusty, które mają za zadanie, dostarczać witamin i minerałów, w które obfituje to warzywo.
4 – Kalafior
Podobnie, jak inne warzywa z rodziny krzyżowych, kalafior zawiera mnóstwo składników odżywczych pozwalających walczyć z nowotworami, jest źródłem witaminy C i kwasu foliowego. Można go jeść po ugotowaniu na parze lub w wodzie, a także na surowo. Jeśli chcesz, by kalafior miał korzystny wpływ na Twoją masę, unikaj dodawania do niego tłuszczu i bułki tartej – najlepszy jest bez tych dodatków.
5 – Grapefruit
Jeden z najzdrowszych owoców, zawierający mnóstwo witaminy C, kwasu foliowego i potasu. Znajdziesz w nim także pektyny, chroniące naczynia krwionośne i zmniejszające poziom glukozy we krwi, mnóstwo witaminy A i likopenu. Grapefruit zawiera około 50 kcal na 100 gramów. Biała skórka, którą znajdziemy na owocu po jego obraniu, ma delikatne działanie przeczyszczające.
Grapefruit zawiera także bardzo mało cukru i dobrze zaspokaja głód. Według badań, ma on wpływ na zmniejszenie ilości płytki miażdżycowej w naczyniach i zapobiega chorobom, które są z nią związane.
6 – Rzodkiewka
Rzodkiewki z importu są dostępne przez cały rok. Zawierają bardzo dużo potasu, cynku, kwasu foliowego i antyoksydantów, natomiast siarka, która nadaje im ostry smak, wspiera trawienie. Można zjeść je wraz z niewielkimi listkami, które zawierają mnóstwo witaminy C i wapnia.
7 – Ananas
To owoc, którego działanie odchudzające wynika z zawartości bromeliny. Ten enzym poprawia trawienie i zwiększa przyswajanie składników odżywczych z pożywienia, a także pozwala uchronić nas przed zaparciami i wzdęciami.
Bromelina z ananasa ma działanie moczopędne, dzięki czemu można zmniejszyć obrzęki. Podobnie, jak grapefruit, zawiera pektyny, które wypełniają układ pokarmowy i obniżają poziom glukozy. Powinno się je jeść przede wszystkim rano, z uwagi na zawartość cukrów prostych.
Działania odchudzającego nie wykazują ananasy w puszce, które zawierają dużą ilość cukru.