Co jeść, aby schudnąć? Co roku pojawia się kilka produktów spożywczych, którym przypisuje się właściwości odchudzające. Jeśli przyjrzymy się im bliżej, zobaczymy, że ich działanie jest naprawdę bardzo interesujące.
Co jeść, aby schudnąć

1 – Woda


Badania przeprowadzone w Tokio pokazały, że kobiety jedzące więcej pokarmu bogatego w wodę, mają niższy indeks BMI niż te, które go unikają. Badacze twierdzą, że woda wypełnia układ pokarmowy i daje uczucie pełności.

Picie wody jest bardzo ważne na takich dietach, jak na przykład , w których dochodzi do zwiększenia ilości metabolitów (takich, jak kwas moczowy) we krwi. Dzięki piciu większej ilości wody, można przyśpieszyć ich usuwanie.

Woda ma jeszcze jedno działanie – jeśli spożywamy ją podczas posiłku, spowalniamy jego trawienie i przyśpieszamy moment pojawienia się uczucia sytości. Najlepszym rozwiązaniem jest woda niegazowana.

2 – Brokuły


To bardzo dobre źródło błonnika i wapnia. Brokuły najlepiej przyrządzać na parze, bo nie tracą wtedy cennych witamin. Dają uczucie sytości, nie dostarczając zbyt wielu kalorii (w 100 gramach jest 27 kcal), zawierają także sporo odchudzającego białka i błonnika.

Brokuły zawierają także sulforafan, substancję, która usuwa wolne rodniki z organizmu i poprawia rozwój komórek nerwowych.


3 – Kapusta

W Polsce raczej się jej nie docenia, a zawiera mnóstwo antyoksydantów, takich, jak witamina C. Kapusta może być przyrządzana na różne sposoby, takie, jak smażenie lub gotowanie.

O działaniu odchudzającym kapusty przekonały się między innymi osoby, które stosują – głównym składnikiem w tej diecie jest zupa kapuściana. Stworzono nawet specjalne tabletki z wyciągiem z kapusty, które mają za zadanie, dostarczać witamin i minerałów, w które obfituje to warzywo.


4 – Kalafior

Podobnie, jak inne warzywa z rodziny krzyżowych, kalafior zawiera mnóstwo składników odżywczych pozwalających walczyć z nowotworami, jest źródłem witaminy C i kwasu foliowego. Można go jeść po ugotowaniu na parze lub w wodzie, a także na surowo. Jeśli chcesz, by kalafior miał korzystny wpływ na Twoją masę, unikaj dodawania do niego tłuszczu i bułki tartej – najlepszy jest bez tych dodatków.



5 – Grapefruit

Jeden z najzdrowszych owoców, zawierający mnóstwo witaminy C, kwasu foliowego i potasu. Znajdziesz w nim także pektyny, chroniące naczynia krwionośne i zmniejszające poziom glukozy we krwi, mnóstwo witaminy A i likopenu. Grapefruit zawiera około 50 kcal na 100 gramów. Biała skórka, którą znajdziemy na owocu po jego obraniu, ma delikatne działanie przeczyszczające.

Grapefruit zawiera także bardzo mało cukru i dobrze zaspokaja głód. Według badań, ma on wpływ na zmniejszenie ilości płytki miażdżycowej w naczyniach i zapobiega chorobom, które są z nią związane.



6 – Rzodkiewka

Rzodkiewki z importu są dostępne przez cały rok. Zawierają bardzo dużo potasu, cynku, kwasu foliowego i antyoksydantów, natomiast siarka, która nadaje im ostry smak, wspiera trawienie. Można zjeść je wraz z niewielkimi listkami, które zawierają mnóstwo witaminy C i wapnia.



7 – Ananas

To owoc, którego działanie odchudzające wynika z zawartości bromeliny. Ten enzym poprawia trawienie i zwiększa przyswajanie składników odżywczych z pożywienia, a także pozwala uchronić nas przed zaparciami i wzdęciami.

Bromelina z ananasa ma działanie moczopędne, dzięki czemu można zmniejszyć obrzęki. Podobnie, jak grapefruit, zawiera pektyny, które wypełniają układ pokarmowy i obniżają poziom glukozy. Powinno się je jeść przede wszystkim rano, z uwagi na zawartość cukrów prostych.

Działania odchudzającego nie wykazują ananasy w puszce, które zawierają dużą ilość cukru.

Zobacz także