Niestety, okazuje się, że jedzenie potraw przygotowanych ze zdrowej żywności, może prowadzić do otyłości.
Liczą się kalorie
Osoby, które kupują żywność organiczną, myślą, że w ten sposób wspierają swoje zdrowie. Jeśli jesteś na diecie, musisz liczyć wszystkie kalorie, także te z żywności organicznej. Osoba, która zacznie jeść dużą ilość ziemniaków (węglowodany), mięsa i tłuszczy (na przykład olejów roślinnych tłoczonych na zimno), bardzo szybko przytyje.
Należy zwrócić uwagę na to, jak duża jest wartość kaloryczna poszczególnych składników posiłków. Jako, że przygotowujesz je od podstaw, możesz to zrobić znacznie prościej. Jeśli liczysz kalorie i wybierasz organiczne warzywa i owoce, Twoja szansa na schudnięcie rośnie. Twój organizm otrzymuje wtedy więcej witamin i mikroelementów, a mniej pestycydów i innych środków, stosowanych w czasie uprawy.
Pozwala to na łatwiejsze zaspokojenie zapotrzebowania na niezbędne składniki. Organiczne warzywa są bogatsze w błonnik, dlatego dają dłuższe uczucie sytości i oczyszczają przewód pokarmowy z zalegających resztek.
Organiczny sposób odżywiania jest dobrym wyborem, ale tylko wtedy, gdy zwrócisz uwagę na to, czy Twoje posiłki nie są zbyt kaloryczne. Unikaj przede wszystkim nadmiaru olejów tłoczonych na zimno - są one zdrowe dla organizmu, ale zawierają tyle samo kalorii, co inne tłuszcze, oznaczone jako niezdrowe.