Ludzie powinni dziękować Bogu za tlen. Jeśli nie by go nie było, nie byłbyś w stanie dobiec zbyt daleko. Organizm człowieka pobiega w trakcie tlenu bardzo dużo tlenu - potrzeba go około 15 razy więcej niż w czasie odpoczynku.
Antyoksydanty - dlaczego są takie ważne
Organizm potrzebuje go do wytwarzania ogromnej ilości energii i przetworzenia glukozy i tłuszczu.
Niekorzystny wpływ tlenu
Niestety, ale tlen ma jedną wadę. Jest silnie lotną substancją, dlatego prowadzi do powstawania wolnych rodników, substancji, które czynią w organizmie bardzo duże spustoszenie. Większość osób kojarzy wolne rodniki ze stresem oksydacyjnym, który prowadzi do zniszczenia tkanek i w dłuższym czasie powodują one przewlekłe choroby i przyśpieszone starzenie. Każdy, kto oddycha jest narażony na stres oksydacyjny. Osoby, które dużo biegają, przyjmują także więcej tlenu i w ich organizmie dochodzi do większej produkcji wolnych rodników. Niektóre z nich wpływają na zmęczenie mięśni i ich zniszczenie, a także powstanie stanu zapalnego, który przeszkadza nam w bieganiu następnego dnia.
Antyoksydanty – najważniejsze informacje
Naturalny wrogiem wolnych rodników są antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki i hamują ich szkodliwe działanie. Są dwie kategorie antyoksydantów - endogenne i egzogenne. Antyoksydanty endogenne to enzymy, które są same produkowane przez organizm. Antyoksydanty egzogenne pochodzą z pożywienia, szczególnie z owoców i warzyw.
Tysiące badań medycznych pokazują, że dieta bogata w antyoksydanty wpływa na zmniejszenie stresu oksydacyjnego i ryzyka rozwinięcia się chorób, które są z nim związane. Na przykład, w 2014 roku prowadzono badania na Harwardzie na populacji 883000 mężczyzn i kobiet. Potwierdziły one, że każda dodatkowa porcja warzyw i owoców wpływa na zmniejszenie ryzyka śmierci o 5%.
Tysiące badań medycznych pokazują, że dieta bogata w antyoksydanty wpływa na zmniejszenie stresu oksydacyjnego i ryzyka rozwinięcia się chorób, które są z nim związane. Na przykład, w 2014 roku prowadzono badania na Harwardzie na populacji 883000 mężczyzn i kobiet. Potwierdziły one, że każda dodatkowa porcja warzyw i owoców wpływa na zmniejszenie ryzyka śmierci o 5%.
Szczególnie wartościowe dla sportowców
Inne badania pokazały, że antyoksydanty dają szczególne korzyści biegaczom i innym sportowcom, którzy uprawiają sporty wytrzymałościowe. Najwięcej antyoksydantów zawierają warzywa i owoce o intensywnych kolorach. Wiśnie zawierają dużo antocyjanów, antyoksydantów, które mają naturalne działanie przeciwzapalne.
Z tego powodu warto przyjmować sok wiśniowy lub same wiśnie wtedy, gdy występują u Ciebie częste problemy ze stawami. W jednym z badań udało się potwierdzić, że jedzenie wiśni przed maratonem pozwala poprawić wyniki. Podawano go przez pięć dni. Następnie biegacze, którzy pili go, nie mieli tak dużych uszkodzeń mięśni i nie wystąpił u nich tak poważny stan zapalny, jak u grupy, która przyjmowała jedynie placebo. Stosowanie antyoksydantów pozwoliło także szybko przywrócić pełną siłę mięśni.
Z tego powodu warto przyjmować sok wiśniowy lub same wiśnie wtedy, gdy występują u Ciebie częste problemy ze stawami. W jednym z badań udało się potwierdzić, że jedzenie wiśni przed maratonem pozwala poprawić wyniki. Podawano go przez pięć dni. Następnie biegacze, którzy pili go, nie mieli tak dużych uszkodzeń mięśni i nie wystąpił u nich tak poważny stan zapalny, jak u grupy, która przyjmowała jedynie placebo. Stosowanie antyoksydantów pozwoliło także szybko przywrócić pełną siłę mięśni.
Zwróć uwagę na pomidory
Kolejnym produktem, który wpływa pozytywnie na zdrowie sportowca, są pomidory. Podobnie, jak sok z wiśni, sok z pomidorów zawiera duże stężenie antyoksydantów (w tym przypadku beta-karotenu i likopenu), i jest bardziej wartościowy, niż same pomidory. W 2012 roku badacze ze Sztokholmu odkryli, że sok z pomidora znacznie zmniejsza stres oksydacyjny po treningu u osób, które wcześniej nie zajmowały się ćwiczeniami.
W Grecji przeprowadzono inne, ciekawe badania. 15 sportowców uprawiających dyscypliny wytrzymałościowe zastąpiło swoje napoje izotoniczne sokiem z pomidora. Pili go w trakcie treningu i po jego zakończeniu przez 2 miesiące. Badania pokazały, że sok z pomidorów znacznie redukuje ilość markerów wskazujących na uszkodzenie mięśni i stan zapalny.
W Grecji przeprowadzono inne, ciekawe badania. 15 sportowców uprawiających dyscypliny wytrzymałościowe zastąpiło swoje napoje izotoniczne sokiem z pomidora. Pili go w trakcie treningu i po jego zakończeniu przez 2 miesiące. Badania pokazały, że sok z pomidorów znacznie redukuje ilość markerów wskazujących na uszkodzenie mięśni i stan zapalny.
Prawidłowa dieta sportowca
Sportowcy powinni wziąć to pod uwagę i zastąpić chemiczne napoje, środkami o naturalnym działaniu, na przykład sokami. Aby skorzystać maksymalnie z ich korzyści zdrowotnych, powinieneś wprowadzić zbilansowaną dietę, w której znajdą się produkty bogate w antyoksydanty. Znajdziesz je także w orzechach, mleku i rybach (na przykład łososiu).
To znacznie lepszy wybór, niż stosowanie ich w formie kapsułek.
Wolne rodniki, które powstają w trakcie treningu, powodują uszkodzenie tkanki mięśniowej i przyśpieszają moment pojawienia się zmęczenia, ale także stymulują organizm do bronienia się przed działaniem tych substancji. Dzięki temu, mięśnie są bardziej odporne na wolne rodniki. Antyoksydanty w formie suplementów hamują ten naturalny proces. Badacze z Uniwersytetu w Południowej Kalifornii stwierdzili, że dla sportowców uprawiających dyscypliny wytrzymałościowe, stosowanie suplementów z antyoksydantami przynosi więcej szkody niż pożytku.
Wolne rodniki, które powstają w trakcie treningu, powodują uszkodzenie tkanki mięśniowej i przyśpieszają moment pojawienia się zmęczenia, ale także stymulują organizm do bronienia się przed działaniem tych substancji. Dzięki temu, mięśnie są bardziej odporne na wolne rodniki. Antyoksydanty w formie suplementów hamują ten naturalny proces. Badacze z Uniwersytetu w Południowej Kalifornii stwierdzili, że dla sportowców uprawiających dyscypliny wytrzymałościowe, stosowanie suplementów z antyoksydantami przynosi więcej szkody niż pożytku.
Inne informacje na temat antyoksydantów
Co ciekawe, nowe badania na temat tych pożytecznych substancji, pokazują je z zupełnie innej strony. Naukowcy odkryli, że wiele antyoksydantów to w rzeczywistości toksyny, które nadają roślinom gorzki i kwaśny smak.
Gdy roślina żyje, antyoksydanty chronią ją przed szkodnikami. W organizmie człowieka, antyoksydanty prowadzą do powstania niewielkiej reakcji stresowej. Ciało może wtedy przystosować się do tego bodźca i przygotować się na późniejsze działanie wolnych rodników. Już teraz postaw na naturalne działanie antyoksydantów i nie daj się wolnym rodnikom.
Gdy roślina żyje, antyoksydanty chronią ją przed szkodnikami. W organizmie człowieka, antyoksydanty prowadzą do powstania niewielkiej reakcji stresowej. Ciało może wtedy przystosować się do tego bodźca i przygotować się na późniejsze działanie wolnych rodników. Już teraz postaw na naturalne działanie antyoksydantów i nie daj się wolnym rodnikom.
~Małgosia, (IP: *.*.39.33)
bardzo dużo pisze się o znaczeniu witaminy E,A czy C. JA chciałabym zwrócić uwagę na mniej komercyjną przedstawicielkę antyoksydantów-t aksyfolinę. Jest bardzo istotna dla sportowców, którzy są przetrenowani i obciążeni. Przyspiesza proces odbudowy po treningu i zabezpiecza organizm przed przeziębieniami bo wspomaga bardzo układ odpornościowy. Najlepiej sprawdza się w połączeniu z witaminą c i pomaga w wchłanianiu żelaza.