Jeśli chcesz uzyskać ten smak bez używania tłuszczu (który z pewnością nie jest wskazany przy diecie niskokalorycznej), skorzystaj z beztłuszczowego oleju do smażenia.
Są one dostępne w formie sprayu, który rozpyla się na patelnię lub bezpośrednio na smażony produkt. Można go stosować do smażenia mięsa, warzyw i jajek, a także do spryskiwania grilla.
Pamiętaj, że tłuszcz jest bardzo ważnym składnikiem Twojej diety i nie możesz go całkowicie pomijać. W przeciwnym razie może dojść u Ciebie na przykład do zaburzenia wchłaniania witaminy rozpuszczalnych w tłuszczach, co jest bardzo niekorzystne.
Jakie korzyści otrzymujemy, dzięki stosowaniu takich olejów?
Najważniejszą korzyścią jest to, że doskonale zapobiega on przywieraniu potrawy do patelni. Dzięki niemu można łatwo umyć naczynia. W skład takiego oleju wchodzi bardzo mała ilość oleju rzepakowego, lecytyna (emulgator) i woda.
Zaletą takiego produktu jest to, że możesz łatwo kontrolować ilość spożywanego tłuszczu. Jedna dawka ma tak małą kaloryczność, że nie ma sensu wliczanie jej do bilansu kalorycznego.