Czy dieta niskowęglowodanowa jest zdrowa?

Zdrowie
Ocena artykułu: 4.2/5 (54 głosów)
Węglowodany to jeden z najbardziej kontrowersyjnych tematów w XXI wieku. Przez wiele lat mówiło się o tym, że są one niezbędne dla prawidłowego odżywiania, jednak nowe badania wskazują na coś zupełnie innego.
Czy dieta niskowęglowodanowa jest zdrowa?

Czy wiesz, że najszybszą metodą na odchudzanie jest zaprzestanie jedzenia chleba, makaronu i innych węglowodanów prostych?
Organizm człowieka na pewno potrzebuje , które jest mu potrzebne do budowania mięśni, oraz tłuszczu - składnika wielu hormonów. Czy człowiek może bez ryzyka zrezygnować z chleba i innych węglowodanów?

Dieta Eskimosa
Aby poznać odpowiedź na to pytanie, warto zapoznać się ze stanem zdrowia tych osób, które nie jedzą wcale węglowodanów. Dobrym przykładem jest dieta Inuitów, którzy odżywiają się podobnie, jak zwolennicy .
Oznacza to tyle, że jedzą tylko białko i tłuszcze. Okazuje się, że nie ma to żadnego negatywnego wpływu na ich życie.

Współcześni dietetycy przyglądając się diecie takich osób, łapią się za głowę, mimo tego, że … nie ma żadnych dowodów na to, że węglowodany są potrzebne w diecie.
Człowiek do zdrowia potrzebuje:

  • wody
  • energii
  • aminokwasów, których nie wytwarza jego organizm
  • kwasów tłuszczowych
  • witamin
  • minerałów
  • substancji śladowych (cynku, miedzi, manganu itd.)
  • elektrolitów

Na tej liście nie ma węglowodanów, dlatego bardzo dziwne jest to, że dietetycy zalecają przyjmowanie ich około 150 g/dobę.

Dlaczego wszyscy jemy węglowodany?
Węglowodany stały się tak popularne dlatego, że są bardzo tanim źródłem energii. Przeprowadzano wiele badań na zwierzętach i ludziach, którzy jedli poniżej 50 g węglowodanów na dobę. Nie znaleziono u nich żadnych objawów niedoboru.
Nigdy nie znaleziono dowodów na to, że ograniczenie spożycia węglowodanów prowadzi do niedoborów witamin i minerałów.

Mimo tego, co mówią rozmaite firmy produkujące suplementy diety, dzisiejsza żywność jest bardzo bogata w witaminy i minerały, z wyjątkiem … pieczywa.
Częstym argumentem na rzecz węglowodanów jest to, że dostarczają one energii dla mózgu i osoba, która ich nie je, czuje się zmęczona.
Nie ma to nic wspólnego z prawdą, ponieważ organizm człowieka jest w stanie wyprodukować glukozę samodzielnie w procesie glukogenezy.
Mózg czerpie energię także z ketonów, wytwarzanych w organizmie wtedy, gdy nie dostarczamy mu węglowodanów.

Badania na ten temat ciągle trwają i już dziś wskazują na to, że dzięki diecie niskowęglowodanowej można wyleczyć cukrzycę, zaburzenia pracy mózgu i inne choroby. Wystarczy tylko zmienić przyzwyczajenia i podejście do chleba, jako powszedniego posiłku.

Czy można poradzić sobie z zespołem metabolicznym?
Zespół metaboliczny to największy zabójca osób w średnim i starszym wieku. Jego występowanie zaczyna się od ciągłych wahań poziomu glukozy we krwi, co i prowadzi do oporności na ten hormon.


Niesamowicie dziwi nas fakt, że podczas terapii cukrzycy, lekarze zalecają ... jedzenie węglowodanów i następnie „zbijanie” glukozy, za pomocą leków lub insuliny, co prowadzi do pogorszenia stanu zdrowia chorego.

Na diecie niskowęglowodanowej poziom glukozy we krwi jest stale niski, dlatego zarówno nie dochodzi do powstawania cukrzycy, jak i nie ma potrzeby przyjmowania leków, które obniżają poziom glukozy.
Społeczeństwo krajów zachodnich ma duży problem z węglowodanami, co widać, gdy przyjrzymy się rosnącej epidemii otyłości. Być może dałoby się jej zapobiegać, gdyby chleb, słodkie napoje i inne źródła węglowodanów były na cenzurowanym.



Napisz komentarz

Jeżeli nie chcesz przepisywać kodu z obrazka zaloguj się lub zarejestruj.

Używamy cookies w celach świadczenia usług i statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza,
że cookies będą one umieszczane na Twoim urządzeniu. Dowiedz się więcej.