Dokonywanie właściwych wyborów żywieniowych w tygodniu poprzedzającym wyścig pomoże Ci wypaść lepiej i zdobyć lepsze miejsce w klasyfikacji.
Tydzień przed biegiem- zaplanuj go mądrze
Niewielka ilość chudego źródła białka z piersi kurczaka lub z koktajli proteinowych świetnie podziała na Twój organizm. Biegacz, który przetrwał bieg Ironman 70.3 i bazował na ponad dziesięcioletnim przygotowywaniu do tej imprezy (a następnie odpowiednim powrocie do normalnego funkcjonowania organizmu przez treningi uspokajające), przygotował kilka profesjonalnych porad jak uniknąć bycia kompletnym idiotą podczas przygotowywania do zawodów. Jak dobrze jeść i przygotowywać organizm na wyścig oraz jak odpowiednio skorzystać z dodatkowej, nerwowej energii przed wyścigiem.

Nie przejadaj się
Dla sportowców wytrzymałościowych nie jest niczym niezwykłym utrzymywanie diety złożonej z wielu pustych kalorii i bezmyślnego śmieciowego jedzenia. Tydzień przed zawodami nie można zapychać się śmieciowym żarciem. Oczywiście podczas takiego procederu istnieje duża szansa, że zyskasz trochę wagi dzięki elektrolitom i ładowaniu węglowodanów , jednak po wyścigu waga powinna spadać.

Jednakże, jeśli spędzisz tydzień na takiej diecie, którą normalnie stosujesz przy bieganiu 100 kilometrów tygodniowo, możesz skończyć z czymś lepszym niż medal na pamiątkę. Pomyśl dwa razy przed bezmyślnym podjadaniem w porach nocnych i dodatkowych porcjach posiłków. Nie możesz ładować się węglowodanami dłużej niż tydzień, tak samo nie możesz rzucać się na każdy kawałek chleba, bułki, ciasteczka albo precla, jaki znajdziesz na swojej drodze.

Pamiętaj o składnikach odżywczych
Wyobraźmy sobie na chwilę talerz pełen węglowodanów. Ryż, makaron, ziemniaki i chleb od razu przychodzą nam na myśl. Jakiego koloru są poszczególne elementy talerza? Brązowy, biały, żółty. Niezbyt kolorowo, co każe mi myśleć, że te produkty nie zawierają zbyt wiele składników odżywczych. Oczywiście wiele z nich zawiera witaminę B i mikroskładniki, ale nie są one dostatecznie wartościowe .

Nie będą w stanie wzmocnić Twojego organizmu w okresie przygotowywania do biegu. Wielu biegaczy boi się spożywania warzyw i owoców przed biegiem. Strach wynika z obawy o błonnik.
Mają rację, błonnika należy unikać 48 godzin przed startem. Jednak na początku tygodnia przygotowywań, kiedy powinieneś solidnie jeść, błonnik jest Twoim sprzymierzeńcem. Szczególnie jeśli starasz się osiągnąć odpowiednią wagę przed wyścigiem.
Możesz jeść dużo sałatek, owoców i warzyw. Pozwoli Ci to na zdrowe uzyskanie odpowiedniej ilości dziennych spożywanych kalorii.

Kontroluj ilość węglowodanów podczas ładowania
Mówiąc o byciu nasyconym i spełnianiu zapotrzebowania na składniki odżywcze, nie można zapomnieć, że białko również odgrywa ważną rolę w okresie przed wyścigiem. Oczywiście, biegacze muszą zaopatrzyć się w odpowiedni zapas glikogenu przed sygnałem startowym, jednak również gra sporą rolę w syceniu organizmu i jego wydajności. Ile tak naprawdę można jeść makaron?

Zjedzenie chudego kurczaka lub proteinowego koktajlu może być miłą odmianą. Nie można również zapomnieć, że białko jest niezbędne przy budowie i regeneracji mięśni. Dzięki białku będą silne i gotowe do pracy w dniu wyścigu. Po ostatnich, krótkich sesjach treningowych dodaj do swojej diety żywność bogatą w składniki odżywcze, dobrej jakości białka, owoce i warzywa. Dzięki temu wzmocnisz swój układ odpornościowy, nawodnienie organizmu i oddasz przysługę swoim mięśniom.

Zrób listę i sprawdź ją dwa razy
Podczas tego tygodnia będziesz miał trochę wolnego czasu. Zamiast spędzać go na dopychaniu się, spędź go, przygotowując się do wielkiego wydarzenia. Sporządź listę niezbędnych Ci przedmiotów. Butów, odzieży, butelek z wodą, żeli itd.

Dobrze zaplanuj ułożenie i zawartość swojej walizki, żeby nie pakować się w biegu i panice przed wyjazdem na wyścig. Jeśli rozplanujesz sobie wszystko na spokojnie, będziesz ze spokojnym sumieniem mógł kończyć resztę przygotowań przed tym wielkim sprawdzianem swoich umiejętności.

Zobacz także