Zasady prawidłowego odżywiania się biegacza

Bieganie
Ocena artykułu: 4.1/5 (61 głosów)
Gdy zaczynasz regularnie biegać, okazuje się, że musisz zmienić swoje nawyki żywieniowe. Dzięki temu będziesz mógł rzadziej odwiedzać ubikację i czerpać więcej przyjemności z treningu.
Zasady prawidłowego odżywiania się biegacza

Biegaj bez najadania się
Wiele osób przestaje biegać dlatego, że denerwuje ich długi czas oczekiwania po jedzeniu. Jeśli nie chcesz czekać na ten moment, udaj się na trening bez jedzenia. Krótki wysiłek nie powinien doprowadzić do żadnych problemów zdrowotnych, pod warunkiem, że zadbasz o prawidłowe nawodnienie. Jednym minusem będzie to, że szybciej poczujesz zmęczenie.

Nie komplikuj spraw
Sportowcy z czasem przygotowują coraz bardziej skomplikowane posiłki, co zajmuje im dużo czasu. Problemy żołądkowe najczęściej pojawiają się wtedy, gdy wprowadzasz do swojej sportowej diety nowe produkty, dlatego warto zrobić sobie listę tych produktów, które są „pewniakami”.

Postaw na węglowodany przed treningiem
Jeśli chcesz dostarczyć sobie dużej dawki energii, powinieneś przed treningiem zjeść coś węglowodanowego, co nie zawiera tłuszczu i błonnika. Im większy będzie posiłek, tym większe ryzyko, że w czasie biegu pojawią się u Ciebie różne problemy. Każdy biegacz ma inne preferencje, dlatego sprawdzaj działanie różnych produktów.

Pij więcej wody
Prawidłowe nawodnienie jest bardzo ważne, nawet tedy, gdy nie trenujesz. Płyny w organizmie regulują jego temperaturę, usuwają zanieczyszczenia i nawilżają stawy. To także sposób na usuwanie komórek, w których doszło do stanu zapalnego. Jeśli odczuwasz pragnienie, wydaje Ci się także, że chce Ci się jeść. Im więcej biegasz, tym więcej płynów będziesz tracił, dlatego powinieneś przyjmować odpowiednie ilości wody. Możesz pić także soki owocowe i warzywne, które zawierają mało cukru.

Stosuj zrównoważoną dietę
Nawet, jeśli biegasz dla przyjemności, nie możesz popełniać błędu polegającego na stosowaniu niewłaściwej diety. W diecie sportowca około 55 procent dziennej dawki kalorii powinny stanowić węglowodany, 25 procent energii musi pochodzić i reszta z białek. Nie przesadzaj i nie licz zawartości kalorycznej każdego posiłku, który zjadasz - postaraj się zapamiętać, ile mniej więcej jest substancji odżywczych w każdym produkcie. Możesz po prostu wypełnić pół talerza węglowodanami i uzupełnić go białkami polanymi zdrowym tłuszczem.

Dbaj o usuwanie zanieczyszczeń z układu pokarmowego
Nie zdajesz sobie sprawy z tego, jak dużo zanieczyszczeń znajduje się w Twoim układzie pokarmowym. Nie są to kilogramy złogów (jak straszą nas niektóre reklamy), ale jest bardzo prawdopodobne, że w Twoich jelitach, jest sporo niepotrzebnych substancji. Na ich odkładanie się wpływa:

  • Mała ilość błonnika w diecie
  • Duża ilość białego pieczywa
  • Problemy z trawieniem

Złogi odkładają się w jelitach osób, które rzadko się ruszają. Jak im zapobiegać? Zwróć uwagę na to, czy w Twojej diecie jest wystarczająco dużo błonnika i czy nie pojawiają się u Ciebie zaparcia. Jeśli do nich dochodzi, będzie to oznaczało, że stosujesz nieprawidłową dietę i musisz ją zmienić.



Napisz komentarz

Jeżeli nie chcesz przepisywać kodu z obrazka zaloguj się lub zarejestruj.

Używamy cookies w celach świadczenia usług i statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza,
że cookies będą one umieszczane na Twoim urządzeniu. Dowiedz się więcej.