Czy warzywa na patelnie są dobrym wyborem przy diecie?

Odchudzanie
Ocena artykułu: 4.1/5 (57 głosów)
Podstawową zasadą stosowaną przez osoby odchudzające się, jest zwiększenie ilości warzyw w diecie. W lecie jest to bardzo proste, bo na półkach jest bardzo dużo świeżych warzyw, które mają mnóstwo wartości odżywczych.
Czy warzywa na patelnie są dobrym wyborem przy diecie?
Na wiosnę i zimą znacznie trudniej znaleźć dobre źródło witamin i minerałów, dlatego często sięgamy po mrożone warzywa. Korzystają z nich także osoby, które nie mają czasu na czasochłonne przygotowanie zwykłych warzyw. To bardzo dobre uzupełnienie diety, uzupełniające między innymi błonnik, witaminy i minerały. Oto najważniejsze zalety „warzyw na patelnie”:

Łatwość przygotowania – wystarczy wrzucić je do garnka do gotowania na parze, by w kilka minut otrzymać wartościowy, dietetyczny posiłek. Przygotowanie podobnego posiłku z kupionych warzyw, trwa znacznie dłużej - trzeba je taszczyć ze sklepu, obierać i długo gotować. To szczególnie ważne dla osób, którym brakuje czasu na zakupy i przygotowywanie posiłków.

Dużo składników odżywczych – warzywa uprawiane są w słonecznych, ciepłych krajach, dlatego nie potrzebują tak dużo nawozów i innych dodatków, co polskie nowalijki. W opakowaniu zwykle znajduje się odpowiednio dobrana mieszanka warzyw, która świetnie prezentuje się na talerzu.

Możliwość przygotowania na wiele sposobów – warzywa na patelnie mogą posłużyć do przygotowania zapiekanek, sałatek, jako jarzynka do obiadu i na wiele innych sposobów. W sklepach znajdziesz mnóstwo odmian takich warzyw, dzięki czemu nigdy nie zabraknie Ci pomysłu. Najprostszym rozwiązaniem jest wyłożenie ich na talerz i podgrzanie w kuchence mikrofalowej, co można zrobić nawet w pracy.

Niska wartość kaloryczna – przy diecie najlepsze są mieszanki bez warzyw zawierających węglowodany, takich, jak ziemniaki. Wartość kaloryczna pozostałych warzyw jest bardzo mała, dlatego bez problemu można je stosować w większości diet.

Warzywa na patelnie - wartości odżywcze - wielokrotnie spotkałem się ze stwierdzeniem, że mrożenie wpływa niekorzystnie na zawartość minerałów i witamin, a także zmniejsza ich wartość energetyczną. Nie zgadzam się z tym poglądem, gdyż prawidłowo zastosowany proces przygotowania warzyw, w pełni zachowuje ich wartości. Dziś bardzo często mówi się o tym, że żywność jest pozbawiona składników odżywczych, ale w większości przypadków, nie jest to prawdą.


Napisz komentarz

Jeżeli nie chcesz przepisywać kodu z obrazka zaloguj się lub zarejestruj.

Używamy cookies w celach świadczenia usług i statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza,
że cookies będą one umieszczane na Twoim urządzeniu. Dowiedz się więcej.