Czy nadmiar soli w diecie prowadzi do wzrostu masy ciała?

Odchudzanie
Ocena artykułu: 4.2/5 (54 głosów)

O autorze:

Agnieszka Filipowska

Health & Lifestyle Coach

Twoje ciało potrzebuje sodu, by utrzymać prawidłową gęstość płynów. Jego niedobór prowadzi do skurczów mięśni i problemów z transmisją impulsów nerwowych.
Czy nadmiar soli w diecie prowadzi do wzrostu masy ciała?
Wiele osób uważa, że sól i sód są tą samą substancją, jednak nie jest to prawdą. Sól stołowa zawiera 40 procent sodu i 60 procent chloru. Niestety, ale nadmiar soli będzie Ci szkodził.
Dlaczego lepiej jest ograniczyć ilość soli w diecie?
Sód ma ciekawą właściwość - przyciąga i wiąże wodę w organizmie. W rezultacie, nadmiar sodu w Twoim organizmie powoduje zatrzymanie wody i zwiększenie objętości krwi. Z tego powodu serce musi pracować mocniej, by przepompować ją przez naczynia krwionośne. Prowadzi to do powstania nadciśnienia tętniczego. To prosta droga do chorób serca i zawału.

Sód i odchudzanie
Nadmiar soli w diecie prowadzi do zwolnienia procesu odchudzania. Sód sprawia, że Twoje ciało gromadzi wodę. Gdy za dużo solisz, za każdym razem, gdy stajesz na wadze, jesteś niezadowolony z pomiaru. Działa to także w drugą stronę - gdy zmniejszysz znacznie ilość przyjmowanej soli, stracisz kilka kilogramów, bo organizm pozbędzie się nadmiaru wody. Kilogramy, które stracisz w ten sposób, wrócą, gdy znów zaczniesz często sięgać po solniczkę.

Jak dużo soli to za dużo?
Większość ludzi przyjmuje znacznie więcej sodu, niż potrzeba - średnio jest to 3,4 miligrama dziennie. Jedna łyżeczka soli zawiera 2,3 miligrama sodu. Nie powinieneś zjadać więcej, niż 2,3 miligrama sodu dziennie. Osoby z cukrzycą, chorobami nerek i nadciśnieniem, a także dzieci, powinny ograniczyć jego ilość do 1,5 miligrama dziennie.

Sprawdź, jak dużo go zjadasz
Jeśli chcesz schudnąć, unikaj jedzenia przetworzonych i paczkowanych potraw, które zwykle zawierają bardzo dużo soli i dodatków w formie soli sodu. Powinieneś także sprawdzić, jak dużo jest sodu w Twoich przyprawach. Znajdziesz go mnóstwo w sosie sojowym, musztardzie, keczupie i sosach sałatkowych. Zamiast nich, wykorzystuj zioła i suszone, naturalne przyprawy, które nie zawierają soli. Uważaj na substytuty soli, które mogą być jeszcze szkodliwsze.

Zacznij czytać etykiety
Zwróć uwagę na etykiety produktów dla osób unikających soli. Unikaj produktów opatrzonych etykietą "bez sodu", "bardzo niska zawartość sodu", "zredukowana ilość sodu", "bez soli". Zamiast nich wybieraj naturalne produkty, które nie zawierają sodu, takie, jak owoce, warzywa, warzywa strączkowe i orzechy (niesolone).


Napisz komentarz

Jeżeli nie chcesz przepisywać kodu z obrazka zaloguj się lub zarejestruj.

Używamy cookies w celach świadczenia usług i statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza,
że cookies będą one umieszczane na Twoim urządzeniu. Dowiedz się więcej.