Ile jajek może zjeść dziennie aktywna osoba?

Diety
Ocena artykułu: 5.0/5 (3 głosy)
Jajka w diecie to kontrowersyjny temat. Zawierają , witaminy A, E, K i witaminy z grupy B, ale duża ilość cholesterolu sprawia, że wiele osób ich unika. Jaka jest prawda?
Ile jajek może zjeść dziennie aktywna osoba?
Spora zawartość cholesterolu w jajkach nie przekłada się na to, że mają one negatywne działanie na jego poziom we krwi. Jedno jajko zawiera 186 mg cholesterolu, co stanowi 62% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej.

Dzieje się tak dlatego, że organizm człowieka nie przetwarza bezpośrednio cholesterolu z pokarmu, a jedynie go rozkłada. Większość cholesterolu w organizmie jest produkowana w wątrobie. Nawet, jeśli ten argument do Ciebie nie trafia, można powołać się na kolejny - jajka zawierają dużą ilość choliny, substancji, która obniża dodatkowo poziom cholesterolu.

Kolejnym argumentem na korzyść jedzenia jajek jest to, że … naukowcy coraz częściej określają cholesterol jako substancję, która jest niezbędna dla organizmu. Wchodzi ona w skład każdej błony komórkowej i ma budowę bardzo zbliżoną do innych hormonów.
Naukowcy zauważyli, że jeśli w naszej diecie jest bardzo mało cholesterolu, to prowadzi to do zwiększenia produkcji tej substancji w wątrobie.

Czy trening jest usprawiedliwieniem dla jedzenia dużej ilości jajek?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to, jak dużo jajek dziennie jest wskazane. Wiele osób je 3 lub więcej jajek dziennie i mimo to, cieszą się dobrym zdrowiem. Badania prowadzone na takich osobach pokazują, że jedzenie nadmiaru jajek nie miało na nie negatywnego wpływu.

Gdy trenujesz, organizm jeszcze skuteczniej radzi sobie z tłuszczem i cholesterolem, który dostarczasz w postaci jajek. Mimo tego, większość lekarzy zaleca jedzenie mniej niż jednego jajka dziennie.

Osoby, które mają wysoki poziom cholesterolu, powinny skonsultować dietę ze specjalista.
Jajko to produkt naturalny, a znacznie groźniejsze są od niego tłuszcze trans, które znajdziesz w ciastkach i fast-foodach.

W świecie skażonej żywności, jajka są jednym z najbezpieczniejszych pokarmów (oczywiście mówimy tutaj o jajkach, które pochodzą od "szczęśliwych" kur). Jeśli zależy Ci wyłącznie na uzupełnieniu białka (czyli aminokwasów), możesz oddzielić od jajka żółtko i dodać do potraw samo białko. Nie jedz surowych jajek, ponieważ mogą zawierać salmonellę i inne bakterie.

Znacznie łatwiej przyswajają się jajka gotowane , przygotowane w kuchence mikrofalowej lub smażone na patelni bez tłuszczu.




Napisz komentarz

Jeżeli nie chcesz przepisywać kodu z obrazka zaloguj się lub zarejestruj.

Używamy cookies w celach świadczenia usług i statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza,
że cookies będą one umieszczane na Twoim urządzeniu. Dowiedz się więcej.