Frutarianizm – nie zabijaj roślin

Diety
Ocena artykułu: 4.3/5 (55 głosów)
Frutarianizm można określić jako przeniesienie zasad wegetarianizmu na rośliny – w tej diecie można jeść jedynie te warzywa i owoce, których pozyskanie nie powoduje śmierci rośliny. Co więcej, produkty je się na surowo.
Frutarianizm – nie zabijaj roślin

Większość diety stanowią owoce, orzechy i nasiona roślin. Nie można jeść wszystkich produktów, które są zakazane w wegetarianizmie.

Co można jeść na diecie frutariańskiej?

Wybór produktów jest bardzo ograniczony. Można jeść wszystkie owoce, takie, jak cytrusy, jabłka, banany itp. a także , oliwki i kokosy. Można także jeść rodzynki, śliwki i daktyle, a także warzywa, jak bakłażan czy pomidor. Mogą być one przyjmowane także w formie soków. Dieta frutariańska to także picie dużej ilości wody.

Czy frutarianizm jest bezpieczny?

Według mnie, taka dieta jest niewskazana zarówno wtedy, gdy trwa kilka dni, jak i podczas dłuższego stosowania. Jeśli chcesz go zastosować jako terapię odchudzającą, po zakończeniu „eksperymentu”, bardzo szybko przybierzesz dodatkowe kilogramy.

Monodieta opiera się na węglowodanach i błonniku, a te dwa składniki nie są wymienione jako niezbędne dla organizmu w żadnych podręczniku na temat odżywiania. Dieta prowadzi do zmęczenia i anemii, dlatego osoba wyznająca frutarianizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować.

Częstym problemem osób, odżywiających się w tym modelu, jest zniszczenie szkliwa zębów przez bardzo dużą konsumpcję owoców. Okazuje się, że duża ilość fruktozy i kwasów owocowych, prowadzi do problemów z zębami.

Podsumowanie

Naszym zdaniem, dieta frutariańska jest złym rozwiązaniem, bo nie zaspokaja wszystkich potrzeb organizmu człowieka. Przekonało się o tym wiele osób, które cierpiały na niedożywienie i osłabienie i z tego powodu znalazły się w szpitalu. Dieta powoduje także wahania poziomu glukozy we krwi, przez co może pojawić się problem z cukrzycą i napadami głodu. Bardzo będzie prowadziła do problemów z mięśniami, natomiast niemal całkowity brak tłuszczu, do niewłaściwego wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczu.



Napisz komentarz

Jeżeli nie chcesz przepisywać kodu z obrazka zaloguj się lub zarejestruj.

Używamy cookies w celach świadczenia usług i statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza,
że cookies będą one umieszczane na Twoim urządzeniu. Dowiedz się więcej.