Jajka mają złą sławę wśród osób, które walczą z cholesterolem. Przypisuje im się wiele szkodliwych właściwości na organizm, ale najnowsze badania rozprawiają się całkowicie z tym mitem.
Cała prawda o jajkach

Oto cała prawda o jedzeniu jajek. Ich największą zaletą jest to, że możesz przygotowywać je na wiele sposobów. Możesz je dodawać do gotowych potraw, gotować na miękko lub na twardo, a także zabrać jako przekąskę do pracy.

Jakie zalety mają jajka?
Jest ich tak dużo, że wymienimy tylko te najważniejsze:

  • Zmniejszanie masy ciała – jajka dobrze wchłaniają się i zawierają dużo leucyny, wpływającej na zwiększenie anabolizmu. Cholina zawarta w żółtku sprawia, że organizm spala więcej tłuszczu.

  • Walka ze stanami zapalnymi – substancje aktywne, które znajdziesz w jajkach, wpływają na poprawienie funkcjonowania stawów i kości.

  • Dobry stan oczu – wiele osób ma problemy ze wzrokiem, a można im zapobiegać dzięki jedzeniu jajek, bogatych w zeoksantynę i luteinę. Możesz przyjmować je także w formie kapsułek, ale nie zapominaj, że najsilniejsze działanie mają zawsze produkty pochodzenia naturalnego.
  • Ochrona organizmu przed nowotworami – na ten temat nie ma jednoznacznych badań, ale wszystko wskazuje na to, że kobiety, które jedzą więcej jajek, rzadziej chorują na nowotwory.


Białka klasy premium
Czy wiesz, jakie są najbardziej wartościowe proteiny? Najlepszy skład mają właśnie jajka, ponieważ zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, które szybko przyswajają się w mięśniach.
Możesz stosować je zarówno przed treningiem, jak i po jego zakończeniu, by szybko dostarczyć substancji, które poprawiają regenerację włókien. Jajka są bardzo sycące, a ich trawienie trwa o wiele dłużej, niż większości węglowodanów.
Badania pokazują, że ludzie, którzy jedzą jajka na śniadanie, szybciej chudną i nie mają później ochoty na podjadanie.

Nie wyrzucaj żółtek
Serce mi się kraje, gdy widzę sportowców, którzy przygotowują jajecznicę z samych białek jajka i wyrzucają ich żółtka. Żółtko zawiera mnóstwo wartościowych substancji, które przyczyniają się do zachowania zdrowia organizmu.

To bardzo bogate źródło choliny, która redukuje stany zapalne i wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Żółtka zawierają sporo tłuszczu i są źródłem cholesterolu, jednak nie można jednoznacznie stwierdzić, że powodują one choroby układu krwionośnego.


Badania przeprowadzone na osobach przyjmujących jedno jajko dziennie pokazały, że pozwala to uchronić organizm przed chorobami serca. Dzieje się tak dlatego, że jajka zawierają mnóstwo składników, które chronią naczynia krwionośne.

Nikt nie wspomina o tym, że jajka są źródłem dobrych tłuszczy nienasyconych, których brakuje w naszej diecie. Jajka można nazwać super-pokarmem, ponieważ w skoncentrowanej formie dostarcza wszystkich substancji, które są wartościowe dla Twojego organizmu.

Jak najlepiej jeść jajka?
Najgorszym rozwiązaniem jest jedzenie ich na surowo, co było popularne kilkanaście lat temu na siłowniach. Jeśli oglądałeś film Rocky, na pewno kusi Cię, by wypić je w zastępstwie odżywki białkowej. Znacznie łatwiej przyswajają się jajka poddane obróbce termicznej, na przykład gotowane, lub smażone na patelnie teflonowej bez tłuszczu, dlatego lepiej nie eksperymentować z jedzeniem ich na surowo.

Możesz także kupić odżywkę zawierającą z jajek, jednak znacznie lepsze wyniki osiągniesz, po prostu włączając do diety zwykłe jajka. To tania metoda na dostarczenie sobie dużej ilości białek, witamin i zdrowych tłuszczów. Porzuć zatem swoje uprzedzenia.

Zobacz także