Mogą ją stosować osoby, które z racji choroby są zmuszone do długotrwałego leżenia, a także Ci z nas, których dieta nie dostarcza odpowiedniej ilości aminokwasów.
Zalety tej substancji można wymieniać jeszcze długo – ma korzystne działanie na serce i pozwala uchronić się od nowotworów. Spotkałem się także z opinia, że glutamina zmniejsza potrzebę picia alkoholu i wpływa na lepszy sen.
Jeśli masz problemy z odpornością, glutamina będzie także dobrym wyborem. Powinno się ją przyjmować regularnie, ponieważ organizm cały czas potrzebuje aminokwasów. Działanie glutaminy nie jest tak spektakularny, jak innych substancji poprawiających trening, jednak warto ją kupić ze względu na długotrwałe działanie.
Glutamina pozwala nam na stałe budowanie masy mięśniowej i poprawia funkcjonowanie organizmu. Jedną z chorób, która zbiera coraz większe żniwo, jest zespół nieszczelnego jelita. Według naukowców, do pojawienia się tej dolegliwości dochodzi przede wszystkim wtedy, gdy nasz organizm produkuje zbyt mało glutaminy. Do takiego stanu dochodzi między innymi wtedy, gdy często się stresujemy i intensywnie ćwiczymy.
Zespół nieszczelnego jelita ma szereg niekorzystnych działań na organizm - między innymi powoduje zwiększenie ilości patogenów w jelitach i zmniejszenie odporności, a jeśli pojawi się u dzieci, może być przyczyną autyzmu.
L-glutamina jest w zasadzie bezpiecznym preparatem, jednak powinna być ostrożnie stosowana przez osoby z cukrzycą. Podsumowując – niewiele jest suplementów dla osób trenujących o tak szerokim zakresie działania. Moim zdaniem, glutamina może stać się kolejnym suplementem, który zrobi karierę. w najbliższych latach.
Na pewno nie można jej nazywać cudownym środkiem na wszystkie dolegliwości, ale jej właściwości są bardzo interesujące. Zwróć uwagę na to, że glutamina działa tylko wtedy, gdy jest stosowana, a gdy ją odstawiasz, efekt zanika. Gdy w Twojej diecie brakuje tej substancji, powinieneś uzupełniać ją za pomocą monopreparatów lub środków, które zawierają glutaminę i
inne białka. Należą do nich odżywki wieloskładnikowe.