patrycja121
6 postów
Kobieta
Napisano: 2016-10-08 20:45
Macie może jakiś sprawdzony i domowy przepis na chleb ?
kamil40
6 postów
Mężczyzna
Napisano: 2017-08-29 11:50
uuuu, ale temat stary jak świat ;) i co znalazłaś przepis, sam chętnie bym skorzystał ;) ostatni raz jadłem domowy chlebek u mojej babci, ale takich chyba już nie ma :(
karolina35
54 postów
Kobieta
Gołdap
Napisano: 2018-01-30 22:41
najlepsze przepisy są w tej małej gazetce "przyślij przepis", mnóstwo ich w internecie ;)
może ten?

Składniki
6 szkl mąki (np. 3 szklanki mąki pszennej i 3 żytniej)
1 szkl mleka
2 szkl wody ciepłej
50 g drozdzy
1 lyzka soli
Ziarna wedlug uznania, jak kto lubi (ja daje słonecznik, dynię i len)
Żółtko do posmarowania

Sposób przygotowania przepisu:
Mąkę wsypujemy do miski wraz z ziarnami( mozna dac rozne rodzaje maki, razowa, przenna) Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drozdze,wlewamy to na make i delikatnie mieszamy, dosypujemy sol, wlewamy wode i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrosniecia na ok 1 godzinę. Foremki wykładam papierem do pieczenia a na spód sypię mąkę. Wyrośnięte ciasto przerabiam jeszcze raz przez chwilkę, wkładam do foremek wyłożonych papierem i czekam aż urosną trochę, na góre smarujemy żółtkiem, posypujemy ziarnami, sezamem, makiem czy co tam mamy :D i pieczemy w ok 180 st przez ok 40 minut do godziny - trzeba je obserwować. Po upieczeniu wyjmujemy z blaszek zeby sie nie zaparzyl. Dobrze wypieczony ( pukamy w spod chlebka i musi byc pusty odglos)

wieczniesieodchudzam
36 postów
Kobieta
Warszawa
Napisano: 2018-09-25 09:38
i jak? ktoś piekł chlebek z tego przepisu? sam przepis wygląda smakowicie, a jak faktycznie smakuje?