Dieta śródziemnomorska – jak jakie ma zalety?

Zdrowie
Ocena artykułu: 4.1/5 (61 głosów)

O autorze:

Agnieszka Filipowska

Health & Lifestyle Coach

Dieta śródziemnomorska jest jedną z najzdrowszych diet na świecie. Ludzie mieszkający w obrębie basenu Morza Śródziemnego nie chorują na miażdżycę i inne dolegliwości, tak charakterystyczne dla Europy Zachodniej.
Dieta śródziemnomorska – jak jakie ma zalety?

Dlaczego dieta śródziemnomorska jest tak zdrowa?
Dieta śródziemnomorska opiera się na jednym z najzdrowszych tłuszczów, jakim jest oliwa z oliwek. Dostarcza ona zdrowych kwasów tłuszczowych, przyczyniających się do obniżenia poziomu złego cholesterolu LDL we krwi. Dzięki temu można znacznie zmniejszyć ryzyko powstawania miażdżycy i powstania nowotworów. W diecie śródziemnomorskiej znajdziesz także dużo warzyw strączkowych i innych produktów, bogatych w dużą ilość błonnika. Charakterystyczna jest niewielka ilość mięsa i nabiału.

Zboża w diecie śródziemnomorskiej Kuchnia tych okolic wywodzi się z pożywienia najbiedniejszych ludzi i opiera się na sporej ilości węglowodanów. Pieczywo wypiekane w tamtych rejonach jest wypiekane z mąki pełnoziarnistej i podawane z bardzo małą ilością mięsa i innych dodatków.
Dużą popularność zdobyła na przykład bruschetta, czyli pieczywo posmarowane oliwą z dodatkiem pomidora. Charakterystyczne w diecie śródziemnomorskiej jest gotowanie kaszy i makaronów al dente, czyli na półtwardo.

Warzywa
W kuchni śródziemnomorskiej znajdziesz także mnóstwo warzyw, z których najważniejszą rolę zajmują pomidory i papryka. Zawierają one mnóstwo substancji zdrowych dla organizmu, takich, jak antyoksydanty i witaminy.
Zamiast ogromnych porcji mięsa, charakterystycznych dla kuchni polskiej, w krajach śródziemnomorskich przygotowuje się potrawy z dodatkiem fasoli i innych roślin strączkowych. Zapewniają one prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. W krajach śródziemnomorskich jada się niewiele słodyczy, natomiast ich miejsce zastępują owoce.

Oliwa z oliwek - bogactwo witamin i zdrowych kwasów tłuszczowych
Oliwa z oliwek to nieodłączny element kuchni śródziemnomorskiej. Zawiera ona kwasy tłuszczowe, które wspierają pracę serca i naczyń krwionośnych, ma działanie antyoksydacyjne i wspiera wszystkie komórki organizmu.
Podobne działanie mają inne oleje tłoczone na zimno, jednak w Polsce kupujemy ich bardzo mało, ze względu na wysoką cenę i niską trwałość. Jeśli nie odpowiada ci specyficzny smak oliwy, możesz zastąpić ją olejem lnianym lub rzepakowym (tłoczonym na zimno). Nie są to tłuszcze tak uniwersalne jak oliwa, bo nie można na nich smażyć, ale mimo to mają mnóstwo wartości zdrowotnych.

Czym zastąpić mięso?
Jeśli jesteś amatorem owoców morza i ryb, gratulujemy - te produkty wspierają zdrowie układu krążenia i odporność. W krajach śródziemnomorskich czerwone mięso zastępuje się owocami morza, drobiem i jajkami. W biednych okolicach mięso pojawia się na stole tylko od święta.

Dlaczego warto zastosować dietę śródziemnomorską?
Dieta śródziemnomorska może być stosowana przez całe życie, ponieważ prowadzi do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, pozwala pozbyć się zaparć i jest sposobem na zachowanie prawidłowej masy ciała. Jednocześnie, dzięki bogatej ofercie sklepów, można ją bez problemu wprowadzić w polskich warunkach.

Naszym zdaniem, warto się nią zainteresować między innymi dlatego, że rozwiązuje ona najważniejsze problemy zdrowotne dotykające Polaków - przede wszystkim problemy z nadciśnieniem, miażdżycą i zwyrodnieniami stawów. Jeśli nie wiesz, od czego zacząć stosowanie tej diety, usuń ze swojego jadłospisu jak najwięcej tłuszczów zwierzęcych i zastąp je oliwą z oliwek.



Napisz komentarz

Jeżeli nie chcesz przepisywać kodu z obrazka zaloguj się lub zarejestruj.

Używamy cookies w celach świadczenia usług i statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza,
że cookies będą one umieszczane na Twoim urządzeniu. Dowiedz się więcej.