Pieprz kajeński to sproszkowana ostra papryka, zawierająca dużą ilość kapsaicyny.
Pieprz kajeński – najpopularniejszy termogenik

Po spożyciu odczuwamy pieczenie i przejściowy ból, jednak nie dochodzi do uszkodzenia tkanek - pieprz stymuluje jedynie komórki nerwowe.

Ta przyprawa ma mnóstwo korzystnych działań:

Łagodzi stany zapalne - dzięki smarowaniu skóry maścią z pieprzem kajeńskim, można zahamować stan zapalny toczący się w organizmie

Hamuje apetyt - mechanizm działania jest prosty - po spożyciu papryki chilli, odczuwamy pieczenie i robi się nam gorąco (niektórzy ludzie się po niej pocą). Gdy jest nam gorąco, maleje nasz apetyt i nie mamy ochoty na tłuste potrawy.

Zwiększa metabolizm - to bardzo dobra informacja dla osób, które mają problemy z trawieniem lub powolnym metabolizmem. Jeśli czujesz się ociężały i nie masz energii do pracy, pieprz kajeński pobudzi Cię do działania. To także dobry sposób na mobilizację przed treningiem, dlatego dodaje się ją do wielu stacków przedtreningowych

Działanie bakteriobójcze - ostra papryka działa odkażająco na układ pokarmowy.

Wrażliwe osoby powinny przyjmować pieprz kajeński w formie kapsułek, które mają wszystkie pozytywne działania przyprawy. Można go kupić także w formie maści o działaniu rozgrzewającym.

Zobacz także