MCT – Tłuszcz nasycony a dobry ! Wspomaga przemianę materii i śmiało mogą po niego sięgać osoby z chorobami układu pokarmowego.
Olej MCT – jak i kiedy warto wykorzystać jego właściwości?

Tłuszcze MCT charakteryzują się średnią długością łańcucha i zawierają od 8 do 10 atomów węgla. Najczęściej pozyskuje się je z oleju kokosowego.

Ich częste wykorzystywanie wśród kulturystów i innych osób uprawiających sport, wynika z niecodziennych właściwości - kwasy MCT przenikają do krwiobiegu bez konieczności trawienia i stanowią źródło energii dla mózgu, a także mają działanie ketogeniczne.
Można je porównać do roztworu glukozy, który bardzo szybko pojawia się we krwi.

Tłuszcz MCT nie musi być rozbijany na cząsteczki z użyciem żółci, bo jego łańcuchy są na tyle krótkie, by mógł przeniknąć do organizmu bezpośrednio przez naczynia.

Jeśli jesteś na diecie niskowęglowodanowej i podczas treningu często zaczyna Ci brakować energii, powinieneś uzupełnić dietę w olej MCT. Będą one stanowiły źródło energii i spalały się na bieżąco.

Niektóre osoby obawiają się tego, że jeśli będą przyjmowały zbyt dużo tłuszczu, zaczną tyć. Na szczęście nie dotyczy to tłuszczy MCT, które są metabolizowane w taki sposób, że nie odkładają się w tkance tłuszczowej. Ich nadmiar ma delikatne działanie przeczyszczające, co jest dobrą informacją dla osób na diecie pozbawionej błonnika. Tłuszcz tego typu daje długotrwałe uczucie sytości.

W jakiej formie kupić MCT?

Ich naturalnym źródłem jest olej kokosowy, dostarczający także innych, przydatnych składników. Możesz go stosować na różne sposoby - na przykład dodawać do potraw lub kawy, a nawet jeść go łyżeczką.
Zaletą oleju kokosowego jest bardzo przyjemny zapach (dotyczy produktu nierafinowanego), oraz duża zawartość substancji o działaniu bakteriobójczym.

Alternatywą są czyste oleje MCT dostępne w formie płynnej.

Pamiętaj, że organizm człowieka nie toleruje ich dużej ilości, ponieważ nie wydziela wystarczająco dużo odpowiednich enzymów. By wprowadzić MCT do swojej diety, zacznij od niewielkich ilości i staraj się je powoli zwiększać.

Dzięki temu unikniesz dyskomfortu, związanego z układem trawiennym.

Zobacz także