Dieta kapuściana - schudnij na warzywach

Diety
Ocena artykułu: 3.8/5 (10 głosów)

O autorze:

Agnieszka Filipowska

Health & Lifestyle Coach

Dieta kapuściana jest jedną z najsłynniejszych diet warzywnych, co wynika z tego, że stosował ją między innymi Aleksander Kwaśniewski.
Dieta kapuściana - schudnij na warzywach
Kapusta to warzywo, które zawiera mnóstwo witamin i minerałów i ma niewiele kalorii.

Dieta kapuściana - tabletki
Kapusta zawiera składniki, które przyczyniają się do utraty zbędnych kilogramów, dlatego firmy farmaceutyczne postanowiły produkować tabletki z ekstraktem z tego warzywa. Ich skład przypomina nieco skład zupy kapuścianej.

Stosuje się je przed głównym posiłkiem i popija dużą ilością wody. Tabletki są źródłem błonnika, dlatego pozwalają zmniejszyć głód między posiłkami. Oczywiście nie ma tabletek, które pomogą zmniejszyć masę ciała bez diety i ruchu, dlatego informacje na temat ich cudownego działania, należy włożyć między bajki.

Dieta kapuściana - opinie
Przeglądając opinie na temat tej diety, zauważyłem jedną prawidłowość – ludzie po diecie kapuścianej, nie mogą nawet patrzeć na kapustę. Jeśli jesteś amatorem tego warzywa, możesz stosować dietę kapuścianą przez dłuższy czas, dzięki czemu utrzymasz prawidłową sylwetkę.

Spotkałem się z opinią, że dieta kapuściana prowadzi do omdleń i pojawienia się bólu głowy, jednak w moim odczuciu, nie jest to prawdą. Dieta tego typu nie ma ściśle określonego jadłospisu, dlatego możesz ją dostosować do swoich potrzeb – gdy Twoje zapotrzebowanie na kalorie jest większe, możesz uzupełnić dietę o inne produkty.

Dieta kapuściana - efekty
Dieta pozwala schudnąć nawet kilka kilogramów w ciągu pierwszych dni, jednak jest to przede wszystkim utrata wody. Jest to bardzo niskokaloryczny sposób odchudzania, dlatego po jej zakończeniu, wiele osób albo nie wytrzymuje jej zaleceń, albo po powrocie do prawidłowego odżywiania, zaczyna znowu tyć.

Dieta kapuściana - przepisy
Podstawową diety kapuścianej jest zupa z kapusty, którą przygotowuje się z kapusty, pomidorów, cebuli, selera i przypraw. Zupę zjada się na większość posiłków, łącząc ją z owocami, odtłuszczonym mlekiem, chudym mięsem, surowymi warzywami i innymi produktami.


Napisz komentarz

Jeżeli nie chcesz przepisywać kodu z obrazka zaloguj się lub zarejestruj.

Używamy cookies w celach świadczenia usług i statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza,
że cookies będą one umieszczane na Twoim urządzeniu. Dowiedz się więcej.